Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Víte, v čem se koupete?

09.07.2015 07:44

K létu neodmyslitelně patří koupání, velmi prospěšná pohybová aktivita. Na výběr máme umělá či přírodní koupaliště, koupací oblasti či ostatní vodní plochy ve volné přírodě. Rozdíl mezi těmito místy je, mimo jiné, v systému sledování kvality vody. A právě kvalitou vody se budeme zabývat v našem dnešním článku.

V případě koupališť (umělých i přírodních) je kontrola příslušných parametrů zákonnou povinností jejich provozovatele. Nejpřísnější požadavky jsou kladeny na vodu v bazénech, která je dle potřeby upravována tak, aby vyhověla stanoveným hodnotám. Pokud je zjištěn problém, je koupaliště pro veřejnost uzavřeno.

Tzv. koupací oblasti jsou vodní plochy bez statutu koupaliště, které jsou ale ve větším měřítku ke koupání využívány a byly jako takové zařazeny do registru ministerstva zdravotnictví. Odpovědnost za sledování jakosti vody v těchto oblastech leží v tomto případě na příslušné krajské hygienické stanici. 

Kvalita vody je sledována v rámci koupací sezóny a informace můžete zpravidla najít na webových stránkách příslušné KHS.

V rámci Plzeňského kraje se můžete o kvalitě vody na vašem oblíbeném místě přesvědčit zde, celorepublikový přehled jakosti vody naleznete například na  www.koupacivody.cz.   

Ostatní vodní plochy jsou z hlediska kvality vody ve vztahu ke koupání bez kontroly a vždy byste měli zvážit možná zdravotní rizika, než se do vody na těchto místech ponoříte, zvláště pak, pokud jde o koupání dětí a těhotných žen. Určitým vodítkem může být vzhled a případný zápach vody, ale bez laboratorního rozboru kvalitu (a tedy zdravotní nezávadnost vody) zodpovědně posoudit nelze.

Zajímavé informace na téma koupání naleznete také na stránkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz.

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode