Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Prázdniny bez úrazů

03.07.2015 13:04

Léto s sebou přináší spoustu možností ke sportování a jiné aktivní zábavě. Bohužel, v prázdninovém nadšení a během dovolené někdy zapomínáme na rizika, která na nás během volnočasových aktivit číhají. Pokud jde o úrazy, jednu z čelních pozic zaujímají nehody přímo související se sportem. Dnes budeme tedy trochu strašit :-) 

Jak vyplývá ze statistik, nejběžnějšími „letními“ úrazy jsou odřeniny, pohmožděniny a zlomeniny končetin, podvrknutý kotník či koleno a vykloubené klouby horní končetiny. Nejčastěji k nim dochází při jízdě na kole, kolečkových bruslích či při hraní fotbalu. Stále více jsou ale zastoupena i poranění vzniklá při dovádění na trampolínách nebo při jízdě na tzv. longboardu. Samostatnou kapitolu tvoří rizika spojená s pobytem u vody či se zahradními bazény.   

Abychom se po prázdninách sešli opět všichni ve zdraví, v pohodě a plni radostných zážitků, nezapomínejme ani ve víru letních radovánek na bezpečnost a prevenci úrazů.

Desatero pravidel úrazové prevence:  

1. Každé sportování přizpůsobte svým zkušenostem, věku a aktuálnímu zdravotnímu stavu.

2. Správně odhadněte své síly – nezapomeňte, že po doplavání doprostřed rybníka musíte zvládnout ještě návrat zpátky ke břehu.

3. Při koupání v přírodě nebuďte pokud možno sami. Rozhodně nenechávejte bez dozoru děti, a to ani plavce – platí i pro zahradní bazény. Zajistěte svému dítěti plavecký výcvik, existují také kurzy pro dospělé neplavce.

4. Na kole, bruslích, v kánoi apod. vždy používejte všechny doporučené ochranné pomůcky. Dbejte na správný technický stav kola, bruslí i dalšího sportovního vybavení.

5. Buďte zvláště obezřetní při pohybu v neznámém terénu. Nehrajte fotbal ani jiné hry v blízkosti silnice, neskákejte do neznámé vody. Delší úseky neprocházejte se skloněnou hlavou, věnujte pozornost okolnímu terénu.

6. Pozor na hromady klád v lese, rozhodně nejsou určené k dětskému hraní. Mohou se snadno dát bez varování do pohybu.

7. Při společném sportování buďte ohleduplní k ostatním, při horských túrách nechoďte těsně za sebou, k vyhýbání volte širší bezpečná místa.

8. Na hřišti či při využívání venkovních sportovišť vždy nejprve zkontrolujte technický stav vybavení, důležitý je i vliv počasí.

9. Během provozování pohybových aktivit nikdy nekonzumujte alkohol, ani v malém množství.  

10. Vyvarujte se bližšího kontaktu s cizími psy a jinými zvířaty.

Když přes veškerou opatrnost k úrazu přece jen dojde, měli byste znát základní pravidla pro poskytnutí první pomoci. Seznámit se s nimi můžete například na webu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje v přehledné příručce První pomoc.

Přejeme všem krásné a bezpečné léto!

 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode