Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

NEJZDRAVĚJŠÍ NÁPOJ JE PŘÍRODNÍ VODA

24.04.2015 09:10

 

Mezi hlavní benefity pití kvalitní přírodní vody patří zejména detoxikace těla, zpomalení procesu stárnutí, správná funkce orgánů, redukce podkožního tuku a posilování imunitního a lymfatického systému. Takové jsou závěry několika lékařských výzkumů.

 

Pití vody během dne

Nejlepším okamžikem pro hydrataci našeho organismu je podle odborníků doba po probuzení a následně v průběhu dne mezi jídly a před jídlem. Pravidelné pití vody mezi jídly a popř. 15–30 minut před jídlem zajistí, že se jídlo bude lépe trávit, opadnou zažívací potíže a budou z těla vyplavovány toxiny.

Pití při jídle

Velké množství vypité vody při jídle zcela nabourává správné trávení, zpomaluje ho a může způsobit bolestivé křeče. Není ale nutné při jídle nepít vůbec. Měli bychom ovšem vypít po malých doušcích pouze menší množství přírodní pramenité nebo minerální vody pokojové teploty či si dát teplý čaj, čímž bude správně podpořeno naše trávení.

Zlozvyk – pití velkého množství vody po jídle

Pití velkého množství vody bezprostředně po jídle je dle lékařského výzkumu škodlivé. Tento návyk způsobuje v dlouhodobém horizontu disharmonii našeho organismu. To se projevuje zácpami nebo naopak průjmy, nedostatkem hormonů či bolestmi kloubů.

Denně až tři litry

Pro udržení zdravého těla a předcházení civilizačním chorobám bychom měli vypít 2,5 až 3 litry přírodní pramenité vody denně, přičemž jednotlivé dávky by neměly přesahovat 3 dcl a měly by být časovány maximálně 15 minut  před jídlem a minimálně hodinu po něm.

Přísný důraz v rámci tohoto pitného režimu je pak dán na pití vody - nikoli tedy sladkých limonád, alkoholu či kávy. Ve všech těchto případech se totiž jedná o nasycenou tekutinu, která obsahuje jednoduché cukry a zbytečné kalorie. Tyto nápoje ani nepřispívají k detoxikaci.

Pro sportovce je pak důležitá informace, že pokud svaly zaznamenají pokles vody o pouhá tři procenta, následně dojde ke ztrátě síly až o deset procent. V rámci zdraví i správné funkce našich svalů je tak optimální, aby 90 procent denního příjmu tekutin tvořila právě přírodní pramenitá nebo minerální voda.

Nečekejte na pocit žízně

V prevenci civilizačních chorob, jakými jsou např. vysoký krevní tlak, astma nebo ekzém, je důležité nenechat organismus dehydratovat, nečekejte tedy s pitím až na pocit žízně.

Podrobněji na https://www.novinky.cz/zena/zdravi/367458-nejzdravejsi-napoj-je-prirodni-voda.html .

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode