Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

JEDNODUCHÉ POHYBOVÉ HRY – KOHOUTÍ ZÁPASY, ČÁPI

27.05.2015 08:53

Kohoutí zápasy

Tuto pohybovou hru mohou děti vyzkoušet kdekoli – doma i třeba venku na hřišti či louce.  Přinese jim krom spousty zábavy také zlepšení rovnováhy, koordinace pohybu a celkové kondice.  „Zápasí“ spolu vždy dvě děti – „kohouti“. Postaví se proti sobě, překříží paže na hrudi a stoupnou si na jednu nohu. Následuje vlastní zápas – děti skáčou po jedné noze proti sobě a nárazy zkříženýma rukama se snaží jeden druhého vyvést z rovnováhy tak, aby se protivník dotkl oběma nohama země.  Vítězí samozřejmě ten, kdo se na jedné noze dokázal déle udržet. Kohoutí zápasy mohou samozřejmě vyzkoušet i dospělí, důležité je, aby byli „soupeřící kohouti“ vždy aspoň přibližně stejně vysocí.  

Čápi

I tuto hru můžeme hrát kdekoli – a mohou ji zkusit s dětmi i rodiče či prarodiče. Protažení a v náročnější variantě i nácvik rovnováhy prospěje jistě všem :-) Ke hře tentokrát potřebujeme několik různě vysokých předmětů. Začínáme s tím nejvyšším, například krabicí, židlí nebo PET lahví. Stoupneme si na jednu nohu k předmětu a snažíme se předklonit tak, abychom se dotkli láhve čelem (čáp se shýbá k žabce). Kdo uspěje, postoupí k nižšímu předmětu (tedy například k menší láhvi, krabici nebo třeba na výšku postavenému diáři či knize).  Čáp musí ulovit žabku ve větší hloubce.  Vítězí ten, komu se povedl nejhlubší předklon (je nejšikovnější čáp, který uloví žabku až ze dna hlubokého rybníka).

Existují i snadnější varianty této hry. Ne zcela pružní čápi nebo ti, kteří mají zpočátku problémy s rovnováhou, mohou při předklonu stát na obou nohou nebo se snažit dotknout předmětu namísto hlavy pouze špičkami prstů či dlaněmi. V obou případech pak zpravidla můžeme volit o něco nižší překážky.

 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode