Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

JAK ZVLÁDNOUT STRES

28.04.2015 08:55

 

V obecném pojetí pojem stres označuje reakci organismu na nadměrnou zátěž. U zvířat se stresová reakce objevuje zejména v situacích, kdy jim jde o holý život. V rozvinuté lidské společnosti jsou spouštěcí mechanismy ovšem mnohem častěji v rovině sociální a psychologické. Mechanismus fyziologické reakce organismu je ve všech případech obdobný.

Po podnětech z mozku jsou příslušnými drahami uvolněny do krve stresové hormony (př. adrenalin). Na základě jejich působení je dodána energie svalům a dalším orgánům, potřebným k obraně. Omezena je naopak například činnost trávicí soustavy.

Lidé si stres spojují většinou s událostmi ryze nepříjemnými, ale jako zátěž mohou působit i okolnosti na první pohled pozitivní (např. oslavy nebo cestování). 

Účinky dlouhodobého stresu

Stres enormně zatěžuje organismus. Pokud není kompenzován dostatečným fyzickým odpočinkem a duševní relaxací, může dojít k závažným zdravotním komplikacím. Nejčasnější projevy stresu jsou:  úzkost, deprese, bolesti hlavy a zad, problémy se zažíváním, únava, nespavost, ztuhlý krk a  zvýšený krevní tlak.

Jak stres zvládnout

Prvním signálem přicházejícího stresu bývá napětí v krku a ramenou. Pokud není možno se působení stresoru vyhnout, můžeme se naučit jeho vliv zcela kompenzovat (nebo aspoň omezit):

·         Nelamte si hlavu s věcmi, které nemůžete ovlivnit, třeba počasí

·         Připravte se co nejlépe na očekávanou stresovou situaci (například zkoušky)

·         Zkuste se dívat na změny jako na pozitivní výzvu, nikoli jako na hrozbu

·         Spolupracujte na řešení konfliktů s jinými lidmi

·         Nebojte se popovídat o problémech s lidmi, kterým důvěřujete

·         Stanovujte si reálné cíle (doma i v práci)

·         Jezte vyváženou stravu

·         Sportujte, meditujte

·         Věnujte se svým koníčkům

Meditace může být prováděna například jako kontrolované dýchání:

Lehněte si na rovnou podložku, ruce položte na břicho, pomalu se nadechujte a v duchu si říkejte „klidný". Na okamžik zadržte dech, pak pomalu vydechujte a myslete na slovo „uvolněný". Při slově „uvolněný“ si představujte, jak se každá část vašeho těla uvolňuje. Začněte od hlavy a sestupujte až dolů k nohám a chodidlům.

Sport

Při pohybových aktivitách se uvolňují endorfiny, tzv. hormony štěstí. Ty navozují dobrou náladu a přinášejí pocity uvolnění. K psychické pohodě samozřejmě přispívá i zdravé sebevědomí dané fyzickou kondicí a hezkou postavou. Zkuste se cvičení věnovat pravidelně a brzy pocítíte první výsledky.  

Informace byly čerpány z www.ordinace.cz a https://stres.zdrave.cz 

 

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode