Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Jak začít běhat?

15.05.2015 08:36

Běhání je skvělé na fyzickou kondici, na hubnutí i na relaxování. Je to, společně s chůzí, pro tělo nejpřirozenější způsob pohybu.

Nikdo na začátku neuběhne několik kilometrů – vždy musíte vycházet z toho, jakou máte kondici, hmotnost nebo kolik je vám let. Je třeba zohlednit jak stav pohybového aparátu (především kloubů), tak i případnou nadváhu (pro lidi s nadváhou je vhodnější než běh chůze, alespoň zpočátku).  A jak tedy s běháním nejlépe začít?

1. Začněte rychle chodit

Zkuste rychlou chůzi, alespoň 30 minut. Neměli byste se při ní zadýchat. Když už s tímto nemáte problém, přejděte na indiánský běh.

2. Indiánský běh

Při tomto tréninku střídáte běh s rychlou chůzí (např. dvě minuty běhu a 5 minut chůze). Postupně zvyšujte podíl běžecké části. Opět platí, že se nesmíte zadýchávat.

3. Opravdové běhání

Pokud nemáte problémy s tzv. indiánským během, můžete se vrhnout na opravdové běhání.  Začněte na 15 minutách, postupně dobu prodlužujte, o cca 5 minut týdně (záleží samozřejmě na kondici). Při běhu byste měli být schopni mluvit bez zadýchání. O stylu běhání se více dočtete zde.

Před běháním i po něm nesmíte zapomenout na důkladné protažení. Začínáme strečinkem po chvilce běhání, kdy jsou již svaly zahřáté. Závěrečné protažení by také nemělo bezprostředně navazovat na skončení běhu, lépe je to až cca půl hodiny po něm.

Běhat můžete téměř kdekoli  - důležitá je správná obuv. Ideální je zakoupit ji ve specializované prodejně, je nutno brát v potaz terén a tělesnou hmotnost – tak, aby bylo zajištěno dostatečné tlumení nárazů při běhu pro minimalizaci zátěže kloubů.  Pokud jde o oblečení, ideální je běžecké oblečení z funkčních materiálů, pro začátek ale postačí i tričko a tepláky.

Podrobněji se o běhání můžete dočíst například na https://sjidelnicek.cz/jak-zacit-behat/

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode