Kalokagathia je nejen cíl, ale i cesta...

Několik tipů, jak zlepšit kvalitu svého života a získat roky navíc

03.06.2015 12:53

Pravidelný pohyb – pohyb chrání před nadváhou, osteoporózou, cukrovkou i demencí, snižuje riziko některých typů nádorových onemocnění a podporuje celkovou duševní i fyzickou kondici. Odborníci doporučují aspoň 3x týdne svižnou chůzi, jogging, plavání nebo jízdu na kole.  

Popíjení zeleného čaje – studie potvrzují, že látky obsažené v zeleném čaji mají velmi příznivé účinky na lidský organismus, včetně snížení rizika srdečních onemocnění. Denně bychom měli vypít 3 - 4 šálky tohoto čaje.

Domácí mazlíčci – přítomnost oddaného zvířecího přítele působí blahodárně na lidskou psychiku, hlazení hebké srsti snižuje srdeční pulz a vysoký krevní tlak. Navíc – pokud si pořídíte pejska, přiměje vás k pravidelným procházkám na čerstvém vzduchu.

Spokojené vztahy – lidé žijící v rodině a udržující dobré vztahy s kamarády snáze překonávají stres a jsou tím pádem méně náchylní i k řadě nemocí, k jejichž vzniku stres přispívá.

Příjemné prostředí – život v hezkém prostředí prokazatelně zvedá náladu. Pokud máte nudný výhled, pověste si na zeď hezký obrázek krajiny a vyzdobte si okno truhlíkem s rozkvetlými květinami.

Žádné dluhy – jakmile vám začnou dluhy přerůstat přes hlavu, začnete žít v neustálém stresu, který zkracuje život. Hospodařte tedy s rozmyslem a neplaťte za věci, které nutně nepotřebujete.

Pohoda a smích – smích uvolňuje tělo, mírní stres, zbavuje strachu a posiluje imunitu. Sledování komedií údajně dokonce tlumí bolest a urychluje uzdravování.

Dostatek spánku – je známá věc, že spánek omlazuje. Dospělý člověk by měl ideálně spát kolem 8 hodin. Máte-li možnost, odpočiňte si i půlhodinku během dne.   

(Z Jeníčková, Tina Speciál 2/2015, zkráceno a upraveno)

Kontakt

Plzeňská sportovní

plzenskasportovni@gmail.com

Rokycanská 32
Plzeň
312 00

+420 773 141 773

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode